Meer zelfvertrouwen? Voel je zelfverzekerder door deze tips!

By
 In Blogs

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al aangeeft, het vertrouwen dat je in jezelf hebt, het vertrouwen dat je op eigen kracht taken aankunt en tegenvallers het hoofd kunt bieden. Zelfvertrouwen helpt je bij het maken van belangrijke keuzes, het geeft vorm aan het leven dat we voor onszelf creëren.
We worden niet met zelfvertrouwen geboren, vanaf onze kinderjaren groeit ons zelfvertrouwen. Hoeveel zelfvertrouwen je hebt, hangt voornamelijk af van ervaringen en steun en complimenten uit het verleden. Daarnaast twijfelt iedereen wel eens aan zichzelf, heb ik het wel goed gedaan? wat vindt hij of zij van mij? Vooral in nieuwe en spannende situaties kun je je toch wat onzeker gaan voelen. In deze blog geven we je 8 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven!

1. Vier successen
Heb je een taak, presentatie of tentamen succesvol afgerond? Vier je succes! Wees trots op jezelf en op wat je bereikt  hebt. Dit mogen zowel kleine als grote successen zijn. Zelfvertrouwen is een kwestie van je richten op de positieve zaken in het leven.

2. Stel uitdagende, realistische doelen
Probeer jezelf uit te dagen. Stel doelen die je een klein beetje uit je comfortzone halen. Hoe meer ervaring met het slagen in uitdagingen, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt en hoe gelukkiger je wordt. Zorg er wel voor dat je doelen realistisch zijn. Je hoeft namelijk niet alles meteen te kunnen!

3. Neem tijd voor jezelf
Als je goed voor jezelf zorgt, erken je dat je behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. Daarmee vergroot je je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Maak tijd voor jezelf vrij en ontspan. Doe dingen waar jij energie van krijgt.

4. Accepteer complimenten
Complimenten zijn bedoeld om je zelfvertrouwen te vergroten. De gever van het compliment vindt oprecht dat je iets goed gedaan hebt. Neem het compliment in ontvangst, bedankt de gever en wees trots op het compliment!

5. Kijk constructief naar feedback
Sta altijd open voor feedback van anderen en bedank ze voor de feedback. Weet dat dit de specifieke mening van iemand is. Iemand geeft jou feedback omdat ze het beste met je voor hebben. Zelf heb je altijd de keuze om de feedback te accepteren of naast je neer te leggen, jij bepaalt uiteindelijk zelf of je er iets mee wilt doen.

6. Denk positiever
Herken negatieve ideeën en daag jezelf uit: Is er wel bewijs voor deze gedachte? Maak ik dingen misschien erger dan ze zijn? Zet er vervolgens positieve gedachten voor in de plaats. Dus niet: ‘Ik heb die presentatie volledig verpest en sta voor gek’ maar ‘Oké, het ging niet fantastisch, maar ik heb het wel gedaan en hoe vaker ik dit doe, hoe beter het zal gaan.

7. Vergelijk jezelf niet met anderen
Iedereen is uniek en heeft verschillende sterke en zwakke punten. Daarom moet je je niet met iemand anders vergelijken. Laat je juist inspireren door iemands sterke punten! 

8. Denk niet zwart-wit
Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme. Óf je doet het helemaal goed, óf je bent een mislukkeling. Dit is een onrealistische manier van denken. Wees bewust van de zwart-wit denkfout, en sta het niet langer toe.

Het is nooit te laat om te werken aan je zelfvertrouwen. Deze tips 8 zijn makkelijk toe te passen en vergroten je zelfvertrouwen. Waar wacht je nog op, succes! 

Andere blogposts
0

Start typing and press Enter to search