Nagelbijten, hoe kom je er vanaf?

By
 In Uncategorized

Nagelbijten is een gewoonte waar je maar moeilijk vanaf kan komen. Het nagelbijten begint in veel gevallen in de kindertijd en gaat het nagelbijten in bijna alle gevallen vanzelf over. Toch zijn er ook volwassenen die de gewoonte niet hebben afgeleerd. We zijn er niet trots op en we schamen ons voor onze nagels. Vrouwen kunnen er nog wel een mooi nagellakje opdoen, maar dit laat je nagels alleen maar extra opvallen. Mannen kunnen dit niet en verstoppen dan ook vaak hun handen.

Waarom bijten we nagels?
Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om op zijn of haar nagels te bijten. De drie meest voorkomende redenen worden hieronder beschreven.

– De gewoonte bijter
Vroeger zag je misschien vaak dat je ouders, broers of zussen of iemand anders in de naaste omgeving op zijn of haar nagels beet. Het is voorbeeld gedrag dat je hebt gekopieerd. Je bijt verder niet om een reden, maar gewoon omdat je het gewend bent.

– De emotie bijter
Telkens wanneer je angstig of nerveus bent begin je met nagelbijten, in dit soort situaties geeft het  een gevoel van verlichting. Door het bijten verzacht je de emotionele pijn en maakt je endorfine aan. Nagelbijten kan in dit geval beschouwd worden als een plaatsvervangende bevrediging.

– De verveelbijter
Puur uit verveling bijt je op je nagels. Je hebt even niets om handen, dus je gaat op je nagels bijten. Het gebeurt vaak tijdens het televisiekijken of het lezen van een boek. Het geeft je dan een ontspannen gevoel.

Stoppen met nagelbijten, hoe doe je dat?

Stoppen met nagelbijten blijkt erg lastig te zijn. Geef het een week of drie en het begint alweer te knagen. Erg vervelend. Hoe kan je het nagelbijten afleren?

– Doorzichtige nagellak met een vies smaakje
Bij de drogist is nagellak te koop met een vieze smaak. Door deze vieze smaak wil je niet meer op je nagels bijten. Blijf de nagellak net zo lang opdoen totdat je helemaal van het nagelbijten af bent. Krijg je opnieuw de neiging om op je nagels te bijten? Breng meteen een nieuwe laag van de nagellak aan.

– Vrouwen kunnen een manicure nemen
Je kunt een manicure laten doen om je nagels er weer mooier uit te laten zien. Je kunt gel of acryl nagels laten plaatsen. Voor veel vrouwen kan dit net een extra steun zijn om niet op je nagels te bijten. Het is immers zonde van de mooie manicure!

– Onderliggende oorzaak opsporen en aanpakken
Nagelbijten is een gedrag. Het is dus heel belangrijker om de onderliggende oorzaak op te sporen en aan te pakken. Het bijhouden van een nagelbijtdagboek is heel effectief om precies bij te houden waarom je op je nagels bijt. Misschien doe je het namelijk altijd uit verveling, angst of stress. Wanneer je de situaties in kaart hebt kan je dit aanpakken door het nagelbijten te vervangen. Neem bijvoorbeeld elke keer als je de emotie ervaart een pepermuntje of kauwgom.

Nagelbijten stoppen met hypnose

Nagelbijten is makkelijk te behandelen met hypnotherapie. Het mooie van hypnose is namelijk dat het op je onderbewuste werkt. Je onderbewuste stuurt acties aan die je onbewust uitvoert, bijvoorbeeld het nagelbijten. Dus als je je onderbewuste leert om iets anders te gaan doen dan nagelbijten of de oorzaak oplost in je onderbewuste, dan verdwijnt het gedrag van het nagelbijten. Alleen daarom al zou hypnose moeten werken om je te laten stoppen met nagelbijten. Veelal zijn 2 behandelingen genoeg om je er definitief van af te helpen. Maak direct een afspraak met RISE hypnotherapie en je bent binnen no time van het nagelbijten verlost

Andere blogposts
0

Start typing and press Enter to search