Hoe hypnotherapie kan helpen bij vliegangst

De hand van een persoon reikt uit een vliegtuigraam.

Welkom aan boord. Je bent hier waarschijnlijk omdat je vliegangst hebt, of iemand kent die ermee worstelt. Vliegangst is een veelvoorkomend fenomeen waarbij een persoon een intense, irrationele angst heeft voor vliegen. En weet je wat? Je bent absoluut niet alleen. 

Precies, het lijdt geen twijfel dat vliegen, ondanks dat het een van de veiligste vormen van reizen is, veel mensen angst aanjaagt.  Zo bekende Megan Fox, een Amerikaanse actrice en model, in één van haar interviews dat ze vliegangst heeft. 

“Ik heb echt vliegangst. Maar het wordt met de tijd beter.” – Megan Fox

Maar wat als er een oplossing was voor deze angstaanjagende ervaring? Aan het einde van deze reis zou je kunnen leren om comfortabel en angstvrij te vliegen. Ontdek hoe hypnotherapie een effectieve methode kan zijn om vliegangst te overwinnen. Voordat we naar onze bestemming vliegen, laten we eerst enkele basisinformatie doornemen. 

Wat is vliegangst?

Vliegangst, ook wel aviophobia genoemd, is een angststoornis waarbij men extreme angst of bezorgdheid ervaart bij de gedachte aan vliegen of tijdens het vliegen. Deze angst kan vele vormen aannemen, van milde zenuwen tot ernstige paniekaanvallen. 

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als je dit ervaart. In feite zijn er veel mensen die vliegangst hebben. Volgens sommige schattingen heeft wel 1 op de 3 mensen in enige mate last van vliegangst. Het is een veelvoorkomende angststoornis die zowel bij bekende mensen als bij de algemene bevolking voorkomt.

Maar weet je wat interessant is? Zelfs enkele beroemheden die je misschien niet zou verwachten, zoals acteur Ben Affleck, zangeres Aretha Franklin en voetballer Dennis Bergkamp, hebben bekend gemaakt dat ze last hebben van vliegangst. 

Vliegangst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Dit kan variëren van een slechte ervaring tijdens het vliegen, zoals zware turbulentie, tot het zien van nieuwsberichten over vliegtuigongevallen. Maar soms is er geen duidelijke oorzaak. Vliegangst kan ook verband houden met andere angsten, zoals hoogtevrees of claustrofobie. 

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat vliegangst een echte angst is, en dat het iets is dat beheerd en behandeld kan worden. En dat is waar hypnotherapie om de hoek komt kijken.

Wat is hypnotherapie?

Weet jij wat hypnotherapie precies inhoudt? Het is mogelijk dat de term je bekend in de oren klinkt, maar dat je niet precies weet wat het is. Daar brengen we graag verandering in. Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt gebruikt om veranderingen in gedachten, gevoelens en gedrag te bewerkstelligen. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar dat is het absoluut niet. Hypnotherapie is volkomen veilig en enorm effectief bij het aanpakken van diverse psychologische problemen, waaronder vliegangst. 

Hypnotherapie kan worden omschreven als een gecontroleerde manier om de diepste lagen van je onderbewustzijnOnderbewustzijn Het deel van de geest dat invloed heeft op gedrag en gevoelens, maar waarvan men zich niet altijd bewust is. te bereiken en daar positieve veranderingen te bewerkstelligen. De hypnotiseur of therapeut gebruikt gespecialiseerde technieken om jou in een staat van diepe ontspanning te brengen, een toestand waarin je hersenen bijzonder ontvankelijk zijn voor suggestiesSuggesties Ideeën of gedachten die tijdens een hypnotherapiesessie aan het onderbewustzijn worden gepresenteerd om positieve veranderingen in gedrag of perceptie te bevorderen.

Maar waarom zou dat helpen bij vliegangst? Nou, de reden is simpel. Vliegangst, zoals vele andere angsten, wordt gevormd en opgeslagen in ons onderbewustzijn. Het zijn vaak ervaringen uit het verleden, opgedaan in situaties die we als bedreigend of beangstigend hebben ervaren, die in ons onderbewustzijn blijven hangen en uiteindelijk angst veroorzaken. Door hypnotherapie toe te passen, kan een bekwame therapeut deze negatieve associaties vervangen door meer positieve en geruststellende gedachten en gevoelens. 

Je vraagt zich misschien af: “Is iedereen hypnotiseerbaar dan?” Het antwoord is ja, in principe wel. Sommige mensen zijn gemakkelijker in hypnose te brengen dan anderen, maar bijna iedereen kan ten minste enige vorm van hypnotische trance ervaren. En het mooie is dat je altijd volledige controle houdt over jezelf – je doet of zegt niets dat je niet wilt doen of zeggen.

De rol van het onderbewustzijn bij vliegangst

Het is best begrijpelijk dat je je afvraagt hoe het onderbewustzijn zo’n belangrijke rol kan spelen bij vliegangst. Immers, het is niet bepaald iets waar de meesten van ons dagelijks bij stilstaan. Laten we dus eens goed kijken naar wat er precies gebeurt. 

Je onderbewustzijn is constant aan het werk, zelfs als je je daar niet bewust van bent. Het is het deel van je geest dat verantwoordelijk is voor al die automatische reacties en beslissingen die je maakt. “Evenwicht bewaren terwijl je loopt, remmen wanneer de auto voor je plotseling stopt, of zelfs angst voelen in bepaalde situaties, zoals vliegen” , dit zijn allemaal reacties afkomstig uit je onderbewustzijn. 

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te overleven. Angst helpt ons om gevaar te identificeren en er op een geschikte manier op te reageren. In een situatie waarin we geconfronteerd worden met een echt gevaar, zoals een naderende auto, is deze reactie van levensbelang. Echter, soms kan deze overlevingsfunctie overactief worden en ons laten reageren op situaties die geen echt gevaar vormen. 

Vliegangst is een typisch voorbeeld van zo’n situatie. Hoewel vliegen statistisch gezien een van de veiligste vormen van vervoer is, laten onze hersenen ons dat niet soms zo voelen. Het gevoel van hoogte, het geluid van de motoren, de wetenschap dat we ons in een onbekende omgeving bevinden – dit alles kan onze hersenen aanzetten om op geconcentreerde wijze te reageren. 

En dat is waar het onderbewustzijn binnenkomt. Het zijn niet alleen angstige gedachten die tot vliegangst leiden. Er zijn ook diep verankerde reacties en overtuigingen die onze angst bevorderen. En hoewel we deze reacties misschien met onze bewuste geest willen bestrijden, komen ze voort uit dieper liggende, onderbewusteOnderbewust Het deel van de geest dat niet op een bepaald moment in het bewustzijn is, maar dat gevoelens, gedachten, verlangens en herinneringen bevat waarvan men zich niet bewust is. delen van onze psyche. 

Door hypnotherapie te gebruiken als behandeling voor vliegangst, kunnen we rechtstreeks deze onderbewuste reacties aanspreken. De therapeut helpt je om angstaanjagende gedachten te herkennen, te begrijpen en uiteindelijk te verschuiven naar meer positieve en helpende overtuigingen. Hypnotherapie is dus niet alleen effectief in het verminderen van vliegangst, maar kan ook helpen om dieper liggende angsten en overtuigingen te veranderen.

Hoe werkt hypnotherapie voor vliegangst?

Hypnotherapie kan een effectief hulpmiddel zijn voor mensen die aan vliegangst lijden. Het doel is om de onderliggende angsten en de negatieve gedachten die de angst veroorzaken aan te pakken. Maar je vraagt je misschien af, hoe werkt dat precies? Laten we dat samen ontdekken.

Hypnotherapie voor vliegangst is erop gericht om je ontvankelijk te maken voor suggestieSuggesties Ideeën of gedachten die tijdens een hypnotherapiesessie aan het onderbewustzijn worden gepresenteerd om positieve veranderingen in gedrag of perceptie te bevorderen.. Deze ‘suggestieve staat’ bereiken we door middel van ontspanningsoefeningen en het visualiseren van positieve ervaringen. Het is vergelijkbaar met dagdromen of opgaan in een goed boek. Je bent volledig bij bewustzijn, maar meer ontspannen en open voor suggesties dan normaal. 

In deze staat kan de therapeut suggesties geven die je gedachten en percepties over het vliegen veranderen. Deze suggesties worden in je onderbewustzijn geplant, zodat ze ook werken als je niet langer in de sessie bent. Denk aan suggesties als ‘Je voelt je kalm en ontspannen in een vliegtuig‘, of ‘Wanneer je naar vliegtuigen kijkt, voel je je opgewonden over de reis die je gaat maken.’ 

Belangrijk is om te onthouden dat iedere persoon uniek is, en dat geldt ook voor de vliegangst. Het kan zijn dat je vliegangst verband houdt met andere angsten, zoals claustrofobie, of het kan zijn dat je een traumatische vliegervaring in het verleden hebt gehad. Daarom is elke hypnotherapiesessie op maat gemaakt om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. 

Conclusie

Als we alle informatie samenvatten, kunnen we stellen dat vliegangst een veelvoorkomend fenomeen is. Het is belangrijk te beseffen dat je niet alleen bent. Zelfs bekende personen, zoals Hollywood-sterren en succesvolle zakenmensen, kampen met deze angst. Met andere woorden, het is een universeel menselijke ervaring die geen onderscheid maakt naar status of beroep. 

De kern van de angst ligt vaak in het onderbewustzijn, en daarom kan hypnotherapie een krachtige methode zijn om ermee om te gaan. Hypnotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van de angst te ontdekken en te adresseren. Bovendien kunnen de technieken die je leert in de therapie je helpen om een gevoel van kalmte en controle te bewaren, zelfs in situaties die voorheen stressvol waren. 

Als laatst is het belangrijk te onthouden dat er altijd hulp beschikbaar is. Je hoeft de reis naar het overwinnen van je vliegangst niet alleen te maken. Professionele begeleiding kan dat pad veel makkelijker en effectiever maken. 

Neem de controle terug over je leven en vertrek met zelfverzekerdheid en rust naar je volgende bestemming.

Delen:
Reviews

Ervaringen van cliënten