STOPTOBER: het perfecte moment om te stoppen met roken!

By
 In Blogs

Zoals elk jaar staat oktober in het teken van stoppen met roken. Als het u lukt om een maand lang niet te roken roken, is de kans groot dat u de sigaret voor altijd links kan laten liggen. Uit onderzoek is gebleken dat een maand lang stoppen genoeg is om de positieve effecten van het stoppen met roken te ervaren. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan namelijk achter de rug. Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder delen wij 10 tips om het stoppen met roken makkelijker te maken.

1. Zet alle redenen waarom u wilt stoppen met roken op papier of in een notitie. Op moeilijke moment kan het lezen van uw redenen als extra motivatie dienen.

2. Bepaal van tevoren uw stopdag. Maak het officieel, zo zorgt u ervoor dat het stopmoment niet vrijblijvend is.

3. Weet in welke situaties u het liefst rookt. Vaak hebben mensen een vast rook patroon bijvoorbeeld tijdens werkpauzes of na het eten. Bedenk alvast hoe u met deze situaties om wilt gaan, eet bijvoorbeeld een stuk fruit of neem kauwgom. 

4. Vertel uw omgeving dat u wilt stoppen met roken en vraag of ze u hierin willen steunen. Misschien komt u er zelfs achter dat iemand uit uw omgeving ook wil stoppen en kunt u elkaar steunen.

5. Stop radicaal, dat geeft het meeste kans op succes. Neem dus niet af en toe een sigaret of een trekje.

6. Zorg voor voldoende lichamelijke beweging. Dat helpt om de moeilijke momenten door te komen en uw gezondheid gaat met sprongen vooruit.

7. Beloon u zelf met het geld dat u bespaart. Zet een maand lang al het geld opzij en doe er vervolgens iets leuks mee!

8. Maak een escape lijst: dingen die u kunt doen als de hunkering toeslaat. Een hunkering duurt ongeveer 3-5 minuten. U kunt bijvoorbeeld een douche nemen, de hond uitlaten, een kop thee drinken, ademoefeningen doen etc.

9. Als u een terugval heeft, geef dan de moed niet op. Probeer het gewoon opnieuw!

10. Als het op eigen kracht niet lukt, probeer dan samen met een hulpverlener te stoppen

Andere blogposts
0

Start typing and press Enter to search