Afspraak maken?

Stotteren is een probleem van vloeiend spreken. De spraak kenmerkt zich door onderbrekingen in het spreken, zoals herhalingen van klanken, verlengingen van klanken en blokkades. De verschijnselen komen landurig (minstens 3 maanden) en veelvuldig voor en zijn zo ernstig dat het uw spraak duidelijk verstoort.

Bij stotteren gaat er iets mis tussen de communicatie van de hersenen en de ruim 150 spieren die nodig zijn om te praten. Spieren reageren te vroeg of te laat, waardoor er als het ware een ‘storing’ ontstaat. De woorden en klanken zitten wel in uw hoofd, maar het lukt niet om deze soepel uit te spreken. Door klanken te herhalen of te verlengen, wordt deze storing opgelost en kunt u weer verder praten. Er zijn bepaalde factoren die het stotteren versterken en uitlokken. De belangrijkste factor is stress. Daardoor kan het zijn dat mensen in bepaalde situaties meer stotteren. 

In Nederland stotteren er ongeveer 175.000-200.000 mensen. Meestal begint stotteren op jonge leeftijd. 5% van de kinderen in Nederland begint rond hun peuter- of kleutertijd met stotteren. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, maar bij 1% gebeurd dit niet. Ook volwassenen kunnen plotseling beginnen met stotteren. Vaak is dit een reactie op een heftige of emotionele gebeurtenis. Waneer stotteren op volwassen leeftijd begint is het vooral een psychologisch probleem. 

 

Hypnotherapie bij stotteren

Bent u al wat ouder (minimaal 18 jaar) en blijft u stotteren? Wilt u hier graag van af? En bent u gemotiveerd om dit samen met 1 van onze register hypnotherapeuten op te lossen? Maak dan z.s.m. een afspraak met ons en we gaan je hierbij helpen.*

0

Start typing and press Enter to search