Afspraak maken?

Wat is stress?

Stress is een aanhoudende drukt, beter bekend als spanning. Teveel spanning kan ervoor zorgen dat u stressklachten krijgt zoals angstaanvallen, concentratie- en geheugenproblemen en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en nek-en rugklachten. Hierdoor kan u niet meer goed in het dagelijks leven functioneren.

Is stress altijd negatief?

Nee, iedereen ervaart wel eens stress en in sommige situaties helpt stress u juist beter presteren omdat u enige druk voelt. Een stressreactie hoort van korte duur te zijn. Uw lichaam heeft na een stressreactie tijd nodig om te herstellen. Als u langdurig teveel stress ervaart spreken we van ongezonde stress. Uw lichaam krijgt niet de kans om te herstellen waardoor u last krijgt van lichamelijke en psychische klachten.

Gaat stress vanzelf over?

Een ‘gezonde’ stressreactie gaat vanzelf over, bijvoorbeeld stress voor een sollicitatiegesprek of een tentamen. Als u langdurig stress ervaart, en u krijgt hierbij last van lichamelijke en psychologische klachten dan is het verstandig om hulp in te schakelen. 

Wat is het verschil tussen stress en een burn-out?

Stress en een burn-out worden in het dagelijks leven vaak door elkaar gehaald. Dit komt doordat veel klachten en symptomen sterk met elkaar overeenkomen. Het grote verschil zit hem in de duur van de klachten en de herstelperiode.

– Stress is een situatie die ontstaat wanneer er in een relatief korte periode, een aantal weken tot enkele maanden, teveel van u verwacht of geëist wordt. In veel gevallen is een herstelperiode van 6 weken voldoende om weer tot u zelf te komen.
– Een burn-out ontstaat wanneer u langdurig, minimaal 6 maanden, over uw grenzen heen gaat. Daardoor is er op een gegeven moment sprake van totale uitputting. Het herstel van een burn-out kan soms wel langer dan een jaar duren. 

0

Start typing and press Enter to search