Last van angstige gedachten? Zo kom je er van af!

By
 In Blogs

Zo af en toe angstige gedachten hebben, is heel gewoon. Een afspraak bij de tandarts, examen of sollicitatie kunnen je een angstig en bang gevoel geven. We hebben er allemaal wel eens last van. Maar wat als de angst zonder directe aanleiding komt? Zelfs als je zeker weet dat er geen sprake is van ‘gevaar’. Wat als je angstige gedachten je gaan belemmeren in het dagelijks leven? Hieronder geef ik je 4 praktische zelfhulpmethoden om angstige gedachten de baas te blijven!

1. Kijk je angst in de ogen
Het ontwijken van bepaalde situaties is een voor de hand liggende manier om je angstige gedachten de baas te blijven. Helaas perk je je bewegingsvrijheid hiermee steeds verder in. En dat is jammer, want bedenk eens wat voor kansen en leuke activiteiten je hierdoor mis loopt. Wil je je angstige gedachten overwinnen? Kijk je angst in de ogen en ga stap voor stap de confrontatie aan. Maak een lijst van de minst angstige situaties, tot de situaties die je het meest vreest. Ga vervolgens alle situaties uitvoeren. Je begint met de minst angstige situaties en werkt daarna de lijst af. Met elke overwinning krijg je meer zelfvertrouwen en verdwijnen beetje bij beetje je angstige gedachten. 

2. Relativeer je angstige gedachten
Angstige gedachten zijn meestal negatieve gedachten. Je bent bang dat er iets gebeurt waar je geen controle over hebt, of dat iets per definitie slecht afloopt. Deze gedachten zijn vaak niet realistisch, maar zorgen wel voor een gespannen en angstig gevoel. Het gevolg? Je lokt met je gedachten een angstaanval uit. De volgende keer dat je angstige gedachten ervaart, vraag je jezelf af of deze gedachte reëel is. Relativeer en doorbreek je negatieve denkpatroon. Hierdoor word je minder bang en ben je goed op weg om je angst van je af te schudden.

3. Deel je angstige gedachten met anderen
Houd je angst niet verborgen, maar deel je angst met mensen die je vertrouwt. Door maar te blijven malen, is de kans groot dat je van een mug een olifant maakt, waardoor je angsten verergeren. Het delen van je gedachten met vrienden of familie, kan je helpen zaken in het juiste perspectief te zien. Iets wat eerst een onoverkomelijk berg leek, kan door een goed gesprek een ‘peulenschilletje’ worden.

4. Zorg voor ontspanning
Een ontspannen lichaam en geest zorgen ervoor dat je minder gevoelig bent voor stress en dus ook voor angstige gedachten. Ga dingen doen waar je van geniet! Van het lezen van een boek, het maken van een lange boswandeling, tot het maken en/of luisteren van muziek. Ontspanning is de manier om je angst te beteugelen!

Helpen bovengenoemde zelfhulpmethoden niet om grip te krijgen op je angstige gedachten? Wij kunnen je helpen! Door middel van hypnose gaan we in gesprek met jouw onderbewustzijn. Na de hypnose sessies ben je je angstige gedachten de baas. Wil je meer weten over hypnose en angst? Op de pagina angsten vindt u meer informatie.

Andere blogposts
0

Start typing and press Enter to search