Afspraak maken?

Is roken schadelijk voor mijn gezondheid?

Roken is erg schadelijk voor uw gezondheid. U loopt een hoger risico op het krijgen van allerlei ziekten waarvan hart-en vaatziekten en kanker de grootste bedreiging zijn. Daarnaast krijgt u sneller rimpels en tandheelkundige problemen. 

Is roken schadelijk voor een ongeboren baby?

Als u rookt is de kans dat u snel zwanger raakt kleiner. Dit komt doordat zowel rokende mannen als vrouwen minder vruchtbaar zijn. Ook komt een miskraam vaker voor bij rokende vrouwen. De weg naar een succesvolle zwangerschap is dus moeilijker.

Daarnaast kunt u, wanneer u tijdens de zwangerschap blijft (mee)-roken, de gezondheid van uw ongeboren baby op het spel zetten. Uw kind ontwikkeld zich minder goed en komt mogelijk te vroeg of met afwijkingen op de wereld. De baby is in de toekomst vatbaarder voor overgewicht, astma en leerproblemen

 

Is roken ook schadelijk als ik niet over mijn longen rook?

Jazeker! Helaas is het een illusie dat het niet roken over de longen niet schadelijk zou zijn. U ademt inderdaad minder diep in maar als u dit doet met een sigaret in uw mond ademt u alsnog schadelijke stoffen in. 

Ik ben bang dat ik aankom als ik stop met roken, klopt dit?

Wanneer u stopt met roken zal uw stofwisseling normaliseren. Iemand die stop met roken komt in de eerste periode na het stoppen met roken gemiddeld 2 tot 4 kilo aan. Als u meer dan 4 kilo aankomt is snaaien vaak de oorzaak. Als u naast het stoppen met roken ook meer gaat bewegen en gezonder gaat eten hoeft u helemaal niet aan te komen. 

Ik rook al mijn hele leven, is het niet te laat om te stoppen met roken?

Nee, stoppen met roken is altijd een goed idee! Als u stopt met roken zal uw lichaam direct beginnen te herstellen. Uw conditie zal bijvoorbeeld al binnen 3 dagen beter worden en ook de kans op kanker zal binnen 5 jaar met de helft afnemen. 

0

Start typing and press Enter to search